0

Přichází z nebe dobrodiní nebo nadvláda? V tom je lidstvo dlouhé věky rozpolceno … a nebude to jinak!

Dnes začnu velmi „neajťáckým“ a dost kontroverzním prologem. Asi s ním nebudete všichni souhlasit, ale to už tak bývá. Každý jsme jiný a v tom je ta síla teamu.

Lidstvo mělo od nepaměti sklon dívat se na nebe s pocitem, že tam, vysoko na nebi, je někdo nebo něco, co řídí, ovládá a dohlíží na naše životy. V průběhu historie potom vzniklo mnoho personifikací tohoto pocitu. Tyto personifikace se nazývají náboženství. Následně vznikla spousta pečlivě a často geniálně řízených organizací, které na těchto náboženstvích založily svůj obchodní model. Tyto organizace se nazývají církve a specializují se na využití náboženství k ovlivňování názorů a chování lidí. Cílem obchodního modelu bylo vždy – tak jak je to i dnes – získání moci a hmotných prostředků.

Před nějakým časem jsem tady tady psal o tom, že velké technologické firmy (Google, Facebook, Apple) investují do nákupu firem a mozků, které jim umožní vytvořit něco jako globální internetovou síť. A teď začínají prosakovat informace, že Google se do toho pustil opravdu pořádně. Podle zatím nepotvrzených zpráv hodlá investovat přes 1 miliardu dolarů do nákupu družic. Tyhle družice by měly pokrýt přístupem k internetu všechna dosud nepokrytá území naší planety. Pro začátek Google vypustí 180 malých výkonných družic, které budou obíhat zemi na nižší dráze, než tradiční družice.

Proč to Google dělá?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, na čem vlastně Google vydělává? Jaký je jeho obchodní model? Odkud pramení jeho nemalé příjmy? Většina příjmů Google pochází z prodeje reklamy. A reklama – to je vlastně ovlivňování názorů a chování lidí. Tím se tedy Google živí. A protože umí názory a chování lidí ovlivňovat opravdu velmi dobře, cíleně a skoro celosvětově, inkasuje za reklamu značné částky. Cílem každé firmy je průběžně zvyšovat svůj obrat a především zisk. Tradiční cestou je dostat se na nové trhy a tím zvýšit počet zákazníků. A to je právě to, co získá Google, když přinese internet do doposud „off-line“ koutů světa. Dá se předpokládat, že tento počin bude místními obyvateli vnímán jako božské dobro a seslání darů z nebes.Cílem je ale jedna jediná věc –  získání moci a hmotných prostředků.

Je potřeba, abych psal nějaký závěr? Ne, nebudu, nechám to na „divákovi“. Nepíšu přece scénář levného amerického filmu :-)

G_IS_G


Další články na téma soukromí

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík