0

14.30: Středeční rychlovky

rychlovky 5a small

 

  1. Náš vládou sponzorovaný Národní bezpečnostní institut mě dnes překvapil hned ve dvou ohledech, z toho jednou pozitivně:
    - Zprávu o zranitelnosti Apple produktů s iOs (iPad, iPhone), o které jsem psal včera ráno v rychlovkách, uveřejnil až v 10 večer :-(
    - Má na svých stránkách pěkný vtip, na kterém znázorňuje, jak funguje slovníkový útok k získání uživatelova hesla:
    dictionary_attack
  2. Bezpečnostní experti, zaměstnaní na Carnegie Mellon University (CMU) (= hackeři :-)) vydali prohlášení, že za méně než 3000$ jsou schopni identifikovat statisíce uživatelů široce používané anonymizační sítě TOR. Kdo TOR používá, může být docela v klidu, protože vývojáři TOR sítě obratem zareagovali prohlášením, že už na ten bug kápli a co nevidět updatují software TOR routerů tak, aby útok nebyl možný.
  3. Apple se dnes vyjádřil ke včerejšímu nařčení, že na základě spolupráce s NSA integroval do iOS zařízení nedokumentované funkce, které umožňují šmírovat uživatele a krást jim jejich data. V prohlášení tvrdí, že se jedná o „diagnostické funkce pro využití vývojáři a pro začlenění iOS zařízení do podnikových systémů“ a že „uživatel musí potvrdit důvěryhodnost každého zařízení, které vzdáleně využívá tyto funkce“. Celá zpráva v originále je tady. Zaujalo mě, že Apple, který je vždycky v popisu interního fungování svých produktů tajemný jako hrad v Karpatech, najednou vyprodukoval tak obsáhlou zprávu! Až se člověku dere na jazyk to přísloví o potrefené huse…
  4. Pokud jste právě v roli rodičů a chtěli byste mít trochu pod kontrolou počítačové a internetové aktivity vašich dětí, zkuste ve windows nastavit „rodičovskou kontrolu“. Návodů a článků jak na to, je spousta. Pokud by vám možnosti rodičovské kontroly nestačily, zkuste ji zkombinovat s možnostmi bezplatné části služby QUSTODIO.  Funguje do docela pěkně, sám jsem to určitou dobu doma využíval :-)
  5. Apple, Microsoft, IBM a další pozvolna vypouštějí do světa předběžné výsledky svého hospodaření za další kvartál. Z výsledků lze vytušit, že revoluční přístup a aplikované změny, tj. typické chování IT molochů v posledním kvartálu, se znamenitě vyplatily. Jakmile budou k dispozici konkrétnější čísla, udělám zase podobné srovnání, jako za minulý kvartál.

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík