0

14.30: Čtvrteční a páteční rychlovky

rychlovky 5a small

Včera vůbec nebyl čas na psaní, řešili jsme celý den naprosto záhadné chování jednoho šifrovaného vmwarového clusteru :-(

  1. Národní bezpečnostní institut tentokrát uvádí užitečná varování, takže je předávám „v původním znění“ a jen doplním komentáře:
    • Společnost Trend Micro objevila zlovolnou kampaň pojmenovanou operace Emmental, která míří na online bankovní systémy finančních institucí po celém světě. Útok začíná zasláním falešné e-mailové zprávy, která se tváří, jako by byla odeslána legitimní a dobře známou entitou. Kyber zločinci šíří malware pomocí přiloženého souboru ovládacího panelu (.cpl), jehož spuštění vede ke stažení a instalaci dalšího souboru s falešným nástrojem pro Windows Update. Tento nástroj je však ve skutečnosti malware. Co je důležité, je skutečnost, že malware přidá do systému vlastní certifikáty, pozmění DNS a následně sám sebe smaže, takže zpětně se již uživatel o infikování jeho počítače nedozví!  Tohle je fakt průser, takže BACHA!
    • Nové „zábavné“ video šířící se Facebookem vede k již ne tak veselému trojskému koni nainstalovanému na počítače uživatelů.  Klikání na různé Facebookem nabízené odkazy (videa, hry atd.) je obecně velký bezpečnostní průser :-(
  2. Používáte na mobilu nebo tabletu Facebook? Štvou vás reklamy, které vám Facebook do těchto zařízení „tlačí“? Pak vězte, že bude hůř. Mobilní reklama se totiž stala hlavním zdrojem příjmů Facebooku – za poslední kvartál mu vynesla skoro 800 miliónů dolarů čistého zisku! Člověk ani nemusí být kněžna Libuše, aby viděl jasnou budoucnost: Vše bude digitální, internetové služby budou zadarmo, soukromí se stane přežitkem a ze všech koutů a zařízení na nás bude vyskakovat děsivě cílená reklama.
  3. Google rozjíždí velmi ambiciózní vědecký projekt. Bude „anonymně“ sbírat genetická a molekulární data do cloudového úložiště, kde je následně prožene sadou sofistikovaných analytických nástrojů. Cíle jsou následující:
    • V první fázi vytvořit „vzor“ zdravě fungujícího lidského těla.
    • V druhé fázi s využitím vzoru hledat odchylky – tj. nemoci.
    • Ve finální fázi s využitím přenosných snímačů (chytré hodinky atd.) predikovat možné zdravotní problémy
      Můj komentář? Viz předchozí bod….
  4. Také další zpráva je o Googlu, protože hlad této firmy po ovládnutí lidstva je nekonečný. Jako další nástroj k dosažení tohoto cíle koupili za 1 miliardu dolarů firmu Twitch, která provozuje živá videoherní vysílání. Lze tedy očekávat, že Google tuhle populární službu brzy integruje do Youtube. Mimochodem, Youtube si Google koupil už v roce 2006 za tenkrát rekordní sumu 1,65 miliardy dolarů.
  5. Chcete si vyzkoušet novou verzi desktopového operačního systému od Applu OS X Yosemit? Apple bourá stará tabu a nově zpřístupňuje betaverzi všem zájemcům!
  6. Světový síťařský gigant, společnost Cisco, už není, co bývala:
    • po přesunutí vývoje do Indie rapidně klesla vzájemná kompatibilita jejich zařízení a jednotlivých verzí firmwaru
    • ani podpora už není to co dřív, protože na spoustu problémů nezná odpověď – vůbec o nich totiž neví!
    • zisk firmy jde dolů, protože tradiční trh hardwarových síťových „krabic“ se zmenšuje díky rozvoji SDN (softwarově definované sítě).
      Cisco se ale snaží dohonit ujíždějící vlak a startuje nový projekt, nazvaný DevNet. Do něj se snaží nalákat novátorské vývojáře s cílem vytvořit po vzoru Applu a Google něco jako AppStore resp. Google Play. V tomhle online tržišti aplikací by Cisco chtělo nabízet právě komponenty pro SDN.
      Osobně moc nevěřím, že se Ciscu podaří vlak dohnat. V oblasti SDN není pro úspěch potřeba budovat drahé výrobní závody a síť distributorů. Je to čistě softwarový byznys, ve kterém je spousta nových dravců s inovativním přístupem a vstřícnou cenovou a licenční politikou. Cisco může bodovat pouze tradicí a finanční silou – a to, myslím, stačit nebude.
Filip Zubík

Filip Zubík