0

14.30: pondělní a úterní rychlovky

rychlovky 5a small

V pondělí, tedy včera, se jednak nic převratného nepřihodilo a taky bylo tak vedro, že by rychlovky stejně nikdo nečetl ;-). Opět tedy kumuluji pondělí a úterý do jednoho „vydání“ a zároveň věřím, že díky dnešnímu chladnějšímu počasí raketově vroste počet čtenářů :-)

  1. Znovu doporučuji:

    Nevěřte nikomu a ničemu a používejte zdravý rozum.

    Stále se množí podvodné zprávy, šířené mailem nebo facebookem, které se snaží uživatele „oblbnout“. Cílem onoho oblbnutí je buď vylákání zajímavých údajů (hesla k facebookovému účtu, údajů ke kreditce atd.) nebo kliknutí na nějaký odkaz, který do počítače nasadí virus nebo jiné svinstvo. Už snad ani nemá cenu psát o konkrétních variantách útoků, protože jich přibývá děsivým tempem a opravdu jedinou obranou je rozumné chování každého z nás.

  2. Nokia už nebude vybavovat své telefony Androidem a nově vylíhnutá řada X skončí.
    Nokia už nějakou dobu patří Microsoftu a jeho nový šéf, Satya Nadella, je požehnán jasnou vizí a pevným odhodláním. Bere krok za krokem vše do svých rukou a dává věcem jasný směr. Jakmile se pozornost nového šéfa zaměřila na Nokii, měl hned jasno: bude konec experimentů s Androidem a jinými systémy, Nokia bude využívat pouze operační systémy Microsoftu. A cca 12 000 lidí z Nokie dostane výpověď. Howg.
  3. Už jsou na světě 8TB disky. Zatím jsou k dispozici pouze pro výrobce počítačů, ale to se jistě nejpozději do 2 měsíců změní a budeme mít možnost si je koupit třeba na Alze. Takových 8TB, to už je něco! Dokážete si představit, kolik dat se na takový disk vejde? A jaká to bude katastrofa, když tento vrchol techniky „odejde“?
  4. Google rozjíždí další kšeft. Firmám v USA za dosud nezveřejněnou cenu nabízí přesné letecké resp. satelitní snímky ve vysokém rozlišení. Nikdo zatím neví, zda k tomu používá své balóny, drony, satelity nebo letadla. Každopádně Google opět ukazuje své obchodní schopnosti, když technologii, kterou primárně pořizuje pro potřeby svého vlastního rozvoje, tímto způsobem „podruhé“ prodá :-)
  5. Pirate Bay,  známá služba pro torrentové sdílení nelegálního obsahu (především filmů), byla soudem zakázána v roce 2011 a její zakladatelé „šli sedět“. Paradoxně od té doby až do dneška se provoz na této síti zdvojnásobil! To dost jasně ilustruje moc a účinnost standardního práva v internetových vodách ….
  6. Jonathan Zdiarsky, expert (a hacker) na iPhony, objevil v těchto zařízeních nedokumentované funkce, které umožňují vzdálený přístup k obrázkům, SMSkám, kontaktům, mailům a dalším osobním datům. To vše navíc bez PINu a bez hesla. Zatím se neví, zda je to pouze programátorská chyba a nebo třeba funkce na objednávku NSA. Apple to každopádně bude muset vysvětlit.

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík