0

14.29: Páteční rychlovky

rychlovky 5a small

  1. Server E15 publikoval reportáž z Microsoftí konference WPC 2014. Reportáž se točí kolem Microsoftích cloudových služeb, které jsou jasně nosným tématem této konference. Autor v článku popisuje obrovský rozmach MS cloudu a dochází k závěru, že budoucnost nemůže být jiná, než právě cloudová a právě s Microsoftem. Rozhovory se zástupci českých firem, kteří se konference účastní, vyjadřují jediné: kdo v IT byznysu nepůjde s MS a jeho cloudovými službami, skončí na smetišti dějin.
    Četl jsem ten článek docela s nevolí, protože microsoftí cloudové služby se mi moc nelíbí. V X9 jsme je zkoušeli, vytvořili jsme si testovací prostředí, ale výsledek nás nepřesvědčil. Přesto jsem si při čtení článku říkal, že bychom se do téhle oblasti byznysu asi měli pustit, pokud chceme mít jako firma nějakou budoucnost. A potom mě to napadlo: „Co když je ten článek jenom skvěle provedený marketingový tah, psaný na míru Microsoftu a firmám, jejichž zástupci v něm figurují?“. Přečetl jsem si jej pozorně ještě jednou a našel jsem úplně dole zmínku, že cestu autora na konferenci financoval Microsoft…

    Ufff. Ale tentokrát mě skoro dostali!

  2. Možná se jednou dočkáme toho, že data do našich smartphonů a notebooků budou bezdrátově proudit z LED žárovek na stropě. Tahle technologie bývá označována jako Li-Fi, aby byla jasná podobnost s Wi-Fi (Li jako Light). Oficiální název technologie je „Visible light communications“. K přenosu se využívá mikroblikání LED žárovek, které by mělo být pro člověka neviditelné. Jako přijímač samozřejmě slouží zařízení na bázi mikrokamery. Zní to hodně zajímavě, ale osobně vidím hodně překážek v cestě Li-Wi do běžného používání, znázorněného na obrázku. Taky se bojím, že blikání LED žárovek bude pro člověka sice neviditelné, ale mohlo by mít skryté následky v podobě bolestí hlavy, poruch soustředění atd.
    li-fi_kancelar
  3. Microsoft propustí 18000 zaměstnanců. Je to další revoluční krok, který nový šéf Microsoftu Satya Nadella dělá. Propouštění se bude dít na úrovni všech pracovišť a všech národních poboček. Kdybych chtěl být kousavý, řekl bych, že tohle obrovské propouštění je v přímém rozporu s rozmachem a úspěchy, prezenovanými na vývojářské konferenci Microsoftu.

    Jenže to bych se asi spletl. Myslím si, že Satya Nadella je opravdu frajer, který má jasnou vizi a tah na branku.

    Nedivím se tedy, že dokáže určit, co je pro Microsoft zbytečné a pro budoucnost nepotřebné – a zbavit se toho. Fakt mu držím palce.

  4. Pár českých nadšenců se pokusilo vytvořit vlastní virtuální měnu, nazvanou CzechCrownCoin. Jenže to moc neklaplo, jejich web hned úspěšně napadli hackeři a stránky projektu jsou doteď velmi špatně dostupné. Celé to působí tak, že parta zakladatelů jsou více nadšenci, než profesionálové. Nedotažené projekty v oboru „virtuálního finančnictví“ velmi snižují důvěryhodnost jinak skvělé myšlenky decentralizovaných virtuálních měn. Bohužel :-(

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

Filip Zubík

Filip Zubík