0

14.29: Středeční rychlovky

  1. rychlovky 5a smallGoogle má zase nový projekt. Jmenuje se „Project Zero“ a funguje to takhle: Google vytvořil tým specialistů, kteří pročmuchávají celý internet a hledají potenciálně nebezpečné weby a aplikace. Cílem je ochránit uživatele gůglovských služeb před potenciálně nebezpečnými službami.
    Neodpustím si pár poznámek:

    • Už zase se Google staví do role soudce, který rozhoduje „o nás bez nás“, co je pro nás dobré a co ne.
    • Jako vždy, celá tahle šaráda dává Googlu do rukou ohromnou moc. Když se rozhodne, že některý web nebo software zařadí na seznam nevhodných, tak má příslušný poskytovatel služby „po žížalkách“. Je to podobná situace, jakou nedávno předvedl Microsoft s DynDNS službou „NO-IP.COM“ (viz tady, bod 3).
    • Docela úsměvné je, že jedním z členů čmuchacího týmu je George Hotz, zvaný GeoHot. Tenhle chlapík je americký hacker, který se v roce 2007 (bylo mu 17) proslavil hacknutím iPhonu :-)
  2. Techničtí nadšenci, mezi které se samozřejmě počítám, očekávají s rostoucím napětím podzimní uvedení chytrých hodinek iWatch od Applu. Pokud Apple na podzim hodinky uvede do prodeje, musí už teď uzavírat smlouvy s výrobci, plánovat výrobu atd. Je tedy jasné, že o iWatch prosakuje stále více informací. Ty poslední mluví o tom, že budou k dispozici 3 modely, lišící se především velikostí a kvalitou displeje: Nejlevnější 1,6″, prostřední 1,8″ a nejluxusnější s 1,8″ safírovým sklem. Safírové sklo displeje je sice extrémně tvrdé a otěruvzdorné, má však velmi nízkou pružnost a je velmi drahé. Jsem tedy zvědavý, jestli Apple opravdu „safírový“ model uvede. Na druhou stranu by právě tento model naplňoval image luxusního digitálního šperku a mohl by tedy být obchodně velmi úspěšný.
  3. Laboratořím Bell Labs se podařil parádní kousek: Vyvinuli a úspěšně otestovali technologii, která dokáže přenášet data rychlostí 10Gb/s po obyčejné dvoudrátové měděné telefonní lince!!! Tato pro mě nepochopitelná technologie dává naději, že bychom se v budoucnu mohli dočkat symetrického gigabitového připojení našich domovů a firem bez nutnosti budování nákladných optických tras. V takovéto budoucnosti budou mít cloudové služby resp. umístění firemních serverů v datových centrech opravdu smysl!
  4. Chcete mít synchronizované složky mezi několika zařízeními? Tohle dnes samozřejmě nabízí spousta známých služeb, např. DropBox, Google disk a hromada dalších. Společným znakem všech těchto služeb je ale to, že vaše data jsou nejprve uložena na server poskytovatele služby a z něj potom synchronizována na další zařízení. Pokud je vám ukládání vašich dat na cizích serverech proti mysli a jste technicky trochu zdatní, koukněte na projekt BittorrentSync. Projekt využívá přenosové technologie, která se v dnešní době nejvíce používá pro pirátské sdílení filmů. Protože tato lumpárna je celosvětově velmi oblíbená, je i technologie propracovaná, zocelená v mnoha bitvách a tedy perfektně funkční :-) Hlavně nepotřebuje žádné centrální servery, data proudí pouze mezi synchronizovanými zařízeními a přenosy jsou šifrované. Samozřejmě existují i jiné technologie, které vám zajistí stejnou funkcionalitu. Také je potřeba zmínit, že používaný způsob přenosu dat je právě díky svému vesměs pirátskému využití mnoha poskytovateli a firmami blokován. Tak jako tak - BittorrentSync je krásná ukázka „civilního využití“ pirátské technologie :-)
  5. „Exekuční“ mailový virus, na který jsem včera upozorňoval, už dnes „chytají“ téměř všechny antivirové programy. Servery, ze kterých je toto svinstvo odesíláno, jsou už od včerejšího odpoledne na antispamových blacklistech. Šíření viru je tedy prozatím zastaveno, přinejmenším do doby, než jeho krativní autor vytvoří novou variantu.
  6. Apple se dohodnul s IBM na spolupráci v oblasti podnikové sféry. Důvod je jasný: Apple má špičkový hardware s bezpečným a tedy do firem vhodným operačním systémem (iPhone, iPad) – a IBM má zase mraky podnikových aplikací a velké zkušenosti v této oblasti. Nápad je to bezvadný, ale pokud bych měl na základě svých zkušeností tipovat, tak musím říct, že v Česku asi nic z tohoto spojení nevyužijeme. V IBM se vždy orientovali na velké firmy amerického typu a jejich řešení i cenová politika většinou jen velmi málo zrcadlila potřeby českých firem. Ale třeba se mýlím :-)

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík