0

14.29: Pondělní a úterní rychlovky

Minulý týden jsem si udělal dovolenou a „ajtýčko“ jsem úplně vypustil. Jak už to bývá, po návratu se na mě toho nasypalo tolik, že jsem rychlovky nejen nestihl, ale ani jsem si na ně nevzpomněl :-) Za ten týden se stala spousta zajímavých věcí, které stojí za to zmínit.

virus

  1. BACHA!!! Zase nový mailový virus! Tentokrát jde o maily s předmětem EXEKUČNÍ PŘÍKAZ“, opět se „zazipovanou“ přílohou, obsahující VIRUS!! Mail neotvírejte, nečtěte a rovnou jej smažte. Scénář i provedení jsou úplně stejné, jako v případě nedávných mailových virů typu „výše pohledávky“. A stejně jako v minulých případech platí, že zatím antiviry tohle „svinstvo“ nedetekují.
  2. Ajaj! Také používáte službu LastPass pro správu hesel k webům? Pokud ano, pak si raději změňte hlavní heslo! Provozovatel této služby přiznal existenci bezpečnostních děr. Nešlo o nic strašného, díry jsou už zalepeny a pravděpodobně ani nikdy nebyly využity – ale člověk nikdy neví. Detaily viz. originál zprávy z jejich blogu. Mám dojem, že HeartBleed nastartoval celkem užitečnou lavinu prověrek existujících bezpečnostních produktů :-)
  3. Novou verzi systému Android, nazvanou „Android L“, kterou Google představil nedávno na své vývojářské konferenci, už otestovali i nadšenci v Česku. Podle reakcí se zdá, že Google udělal dost velký krok kupředu, systém je rychlejší a přehlednější. Stejně jako Apple, tak i Google začlenil do nového Androidu funkce, pro které bylo dříve nutné instalovat samostatné aplikace. Jsou tedy integrovány funkce „nerušit“ (jako by z oka vypadla té Applovské), snímek obrazovky, notifikace na zamčené obrazovace a další.
  4. Už jsem psal o tom, že se chytrý telefon díky svému výkonu a možnostem ovládání stane v blízké budoucnosti „mozkem a ovládacím centrem“ různých inteligentních i rádoby-inteligentních zařízení. Příliš jsem se nemýlil, protože na trhu už je například travní sekačka, ovládaná chytrým telefonem :-) Neuvěřitelné, že?
  5. Často píšu o útocích formou sociálního inženýrství, které patří v dnešní době k nejúspěšnějším a proto i nejoblíbenějším metodám. Nově se můžete nechat „inženýrsky“ nachytat na ověření své facebookové stránky – a v mžiku o totu stránku přijít. Detailně tutu novou lumpárnu popsali na Lupě.

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík