0

14.29: Čtvrteční rychlovky

rychlovky 5a small

Dnešní rychlovky jsou zaměřeny na bezpečnost, protože padoušství na internetu se rozmáhá snad víc, než nákupy čehokoli ve slevách. A protože téma bezpečnosti není nic jednoduchého, jsou i příspěvky nezvykle dlouhé.

  1. Šifrování pomocí SSL certifikátů je dnes nejběžnější způsob, jak ochránit data, která proudí mezi vaším počítačem a serverem v internetu. Běžně se tato technologie používá na jakýchkoli webových stránkách, kde se vyplňují osobní údaje, čísla bankovních karet atd. SSL šifrování zajišťuje, že data jsou na vašem počítači zašifrována a až na cílovém serveru dešifrována. Tolik krátký teoretický úvod :-)
    Jak už to bývá,  tak i technologii SSL šifrování využívá (tedy spíš zneužívá) také stále více škodlivých služeb – a to ne pro ochranu vašich dat, ale proto, aby jejich podloudné aktivity nebylo možné zachytit pomocí firewallů a dalších bezpečnostních prvků. A teď ta zásadní dobrá zpráva: Tým bezpečnostních specialistů „abuse.ch“ přišel na řešení, jak SSL v případě škodlivých služeb využít jako zbraň proti samotným útočníkům. Vytvořili tzv. „SSL blacklist“, což je veřejně dostupný seznam otisků certifikátů, používaných útočníky. Jednoduché, ale velmi účinné ve spojení s firewallem, který umí tento seznam automaticky využívat. Firewally SecureX9, které nabízíme našim klientům, budou po drobné aktualizaci tohle umět také…
  2. TIP! Šílíte z hesel? Máte problém si je pamatovat nebo jste rezignovali a všude používate stejné?
    Člověk dnešní doby přistupuje ke spoustě internetových, vnitrofiremních i osobních služeb u nichž je bezpečnost vyřešena použitím hesla resp. kombinace jména a hesla. Je jasné, že pro zajištění ideální bezpečnosti by mělo být heslo pro každou službu jiné a navíc dostatečně silné a neodhadnutelné. To je všechno pěkné, jenže je tady problém: Pokud jsou hesla složitá a pokud je jich moc, je také složité si je zapamatovat a je nutné použít „externí paměť“ – tedy různé papírky, bločky, v lepším případě nějaký password manager. Použitím těchto nástrojů ale zase dáváte svoje hesla všanc komukoli, kdo získá k tomuto „externímu médiu“ přístup. Škody jsou pak mnohem větší, protože padouch tím získá přístup ke všem vámi používaným službám.
    Co s tím? Dodám zdarma pár nápadů :-)

    • jako heslo si vymyslete kus nějakého obyčejného textu, který si snadno zapamatujete a který se navíc třeba i rýmuje (např. „mamedomatridetinesmimemoctriskati“)
    • vhodné kusy výše uvedeného textu můžete nahradit čísly (tedy „mamedoma3detinesmimemoc3skati“)
    • bezpečnost zvýšíte občasným použitím velkých písmen, nejlépe zase pro vás snadno zapamatovatelným způsobem (tj. „mamedoma3detiAMP“). V tomto případě AMP je třeba Anička, Maruška, Pepík …
    • Pro různé služby používejte variace na stejné téma (např. „mamedomadeti5nebudeuzcestyz5KP), kde KP jsou iniciály Karla Poláčka, který mě napadl jako první asociace na číslovku 5 :-)
    • S mírnými výhradami můžete také použít pro všechny služby stejné heslo, ale doplněné o pár znaků, daných nějakým vaším vlastním vzorcem. Vzorec může vypadat třeba takto: „(den narození + 8)(zkratka služby)(měsíc narození +8)“. V mém případě by pak výsledek vzorce pro Facebook byl „26FB16″. Tento kousek můžete vždy doplňovat třeba na začátek vašeho standardního hesla. Výsledek pak bude „26FB16mamedoma3detinesmimemoc3skati“ pro Facebook a „26GDSK16mamedoma3detinesmimemoc3skati“ pro Google disk atd.

    Pokud tento systém budete používat a nikomu jej nevyzradíte, můžete si být jistí, že potenciální útočníci a padouši všeho druhu si na něm vylámou zuby.Vyzkoušejte to a zjistíte, že takhle se hesla dají pamatovat fakt dobře, jsou bezpečná a ještě to může být docela psina!

  3. Moje následující krátká úvaha trochu navazuje na předešlou „heslistiku“. Trochu jsem se zamyslel nad tím, proč jsou dnes útoky na počítačové systémy tak časté a tak úspěšné. Shrnu to v bodech:
    • Většina uživatelů je líná vyplňovat jakákoli hesla. Vše nastavují tak, aby si systém sám všechno pamatoval a jim aby stačilo „jen kliknout“. Ovšem potom i útočníkovi stačí „jen kliknout“ – a tím útočníkem může být třeba jednoduchý virus z mailu ….
    • Používání stejných hesel na všechny služby je opravdu problém. Nedělejme si iluze: Společnosti, které provozují službu, do které nás nutí registrovat se jménem a heslem, mají určitě napsaný prográmek, který se vámi zadanými údaji zkouší přihlásit do dalších zajímavých služeb. Jednoduchý příklad: Pokud máte na Gmail stejné přihlášení, jako na Facebook, pak Google může ovládat váš Facebookový účet a naopak. V „době míru“ to nebudou dělat nijak okatě, ale získaná data určitě využijí. Ale až přijde na lámání chleba, tj. půjde o prachy nebo o moc – raději ani nedomýšlím možnosti manipulace s davy …
    • Často používáme služby třetích stran, které nám ZDARMA zpřístupní např:
      • Firemní počítač z domova resp. z celého internetu
      • Domácí počítač nebo úložiště z firmy resp. z celého internetu
      • Osobní cloudové úložiště z firmy
        Vývoj událostí v posledních měsících dává jasně tušit, proč jsou tyto služby zdarma ….

    A to je pro dnešek vše, snad jsem vás úplně neunudil neobvykle dlouhými texty :-)


Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík