0

14.27: Páteční a čtvrteční rychlovky

Včera jsem se k rychlovkám nedostal, tak nezbývá, než to dnes napravit oblíbenou formou 2-in-1 ;-)

rychlovky 5a small

  1. Američtí doktoři v Severní a Jižní Karolíně se inspirovali u „Googlu & spol.“  a začali šmírovat své pacienty pro jejich dobro! Nejdou na to ale tak sofistikovaně – prostě jen sbírají data o platbách z kreditních karet a od ochotných obchodníků. Data dávájí do databáze, kterou pak automaticky zpracovávají sofistikovanými algoritmy a snaží se objevit jedince s rizikovým chováním. Takže vám pak jednou takhle před obědem zavolají: „Dobrý den! Jsem Amanda z HealthCareSystem a chtěla bych Vás upozornit, že vaše pravidelné večerní objednávky z fastfoodu U Číňana mohou negativně ovlivnit Vaši hladinu cholesterolu“ …. Chtěli byste to takhle? Já bych asi vyskočil z kůže!  A pozor – tohle není sranda ani varovná sci-fi, toto je realita!
  2. Do firemních počítačových sítí přichází „doba BYODová“ a s ní spousta změn. Zkratka BYOD znamená „bring your own device“ a používá se pro dnes stále rozšířenější trend používat v práci vlastní notebook, tablet nebo smartphone. Když se na to podíváte pohledem majitele firmy – tedy i majitele firemních dat – určitě jasně cítíte, že se v BYOD budoucnosti skrývá řada rizik. Data bývají většinou „firemní zlato“ a je velmi potřeba dbát na to, aby je nikdo nevynášel, a také je chránit před likvidací nějakým virem. BYOD tedy přináší pro ajťáky i dodavatele systémů nové výzvy. Trend BYOD je patrný i v Česku a ukazuje se, že mnoho firem je ochotno investovat do technologií, které umí zajistit bezpečnost i za takto ztížených podmínek. Dobré ekonomické výsledky českých poboček velkých firem (VMware, Citrix) jsou dány právě tím, že „naskočili na vlnu BYOD“.
  3. Internetové systémy pro spolujízdu jsou v kurzu. Francouzská analogie českého Jízdomatu s kouzelným názvem BlaBlaCar získala od mezinárodní skupiny investorů 100 miliónů dolarů na další rozvoj. Investoři za tuto sumu samozřejmě získávají podíl v BlaBlaCar – zatím ovšem nevyplavalo na povrch, jak velký. BlaBlaCar chce sumu využít především na expanzi do dalších zemí, a tak na tom třeba vydělá i náš Jízdomat. To už opravdu vypadá, že tohle odvětví má budoucnost, co myslíte?
  4. Společnost Gemius udělala zajímavý průzkum, na základě kterého se zjistilo, že 96% Čechů ve věku 18-69 let využívá internet. Můžeme být hrdí, protože v rámci střední a východní Evropy je to výrazně nadprůměrné číslo! Další, a pro nás opět pozitivní informací je, že na internetu hledáme spíše praktické informace, zatímco v ostatních zkoumaných zemích lidé používají internet hlavně k zábavě. Jenže – když kouknete na graf, tak pohledem na zúčastněné země zjistíte, že naše vítězství je ve stylu „jednooký mezi slepými králem“. Průzkum tedy podle mě nedokazuje, že jsme nějak hodně dobří, ale spíš fakt, že srovnávat v technických oblastech Česko s „divokým východem“ je trochu mimo mísu. Jsem přesvědčený o tom, že Češi svým přístupem k technice a technickým myšlením dlouhodobě patří k západním zemím.  gemius_internet_CZ_96
  5. A máme tady pokusy na lidech! Už pár dní se ví, že Facebook si z uživatelů udělal pokusné králíky. Skoro 700 000 lidem měnil zobrazované informace tak, že jedné skupině ukazoval spíš pozitivní informace a druhé zase negativní. Výsledkem tohoto ďábelsky sofistikovaného výzkumu je, že ti, kteří dostávali pozitivní informace, pak sami psali příspěvky v pozitivním duchu a naopak. Řekl bych, že je to od Facebooku dost „sviňárna“ (fakt jsem hledal lepší slovo, ale žádné nebylo tak trefné), ale protože je to služba zdarma, tak to vlastně nikdo moc „neřeší“. A aby šla masová manipulace majitelům Facebooku ještě lépe, tak si včera koupili za půl miliardy dolarů firmu LiveRail, což je slušně rozjetá společnost v oblasti videoreklamy. Co na to říct? Byl snad někdo tak naivní, že čekal snad jiný vývoj?

 


Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík