0

Microsofte, jak je to s tou podporou XPček?

Na konci dubna se v Internet Exploreru objevila kritická chyba, která mohla otevřít zadní vrátka do systému všemožné havěti, která by ovládla počítač. Ale o tom jsme vám psali tady.

Microsoft si pospíšil, záplatu sestavil během několika málo dnů a do svého aktualizačního systému ji vypustil hned první květnový den. Záplata se ale netýkala jen podporovaných operačních systémů Windows a verzí Internet Exploreru, ale naprosto všech. Opravný balíček tedy dorazil i na Windows XP SP3 s Internet Explorerem 6.

Uživatele XPček to určitě potěšilo a dalo jim to malou naději, že to s tím ukončením podpory asi ve finále nebude tak vážné, jak se původně tvrdilo. Microsoft sice říká, že se jednalo o zcela výjimečnou situaci, nicméně takový případ se může za pár týdnu opět zopakovat.

Windows XP je systém, který podle statistik najdete na každém čtvrtém počítači s internetovým připojením (26 % v dubnu 2014). Velmi silné postavení mají XPčka i v České republice. Podle polského Gemiusu, který měří návštěvníky všech velkých českých webů včetně Seznamu a zpravodajských portálů, je na přelomu dubna a května používalo k surfování 20 % tuzemských uživatelů – tedy každý pátý. Microsoft tak trochu doufal, že touto dobou bude mít Windows XP už jen minimum lidí. Ale situace je opačná a u nás může trvat ještě rok a v celosvětovém měřítku ještě mnohem déle.

Měl si tedy Microsoft stát za svým a Windows XP včetně IE6 ignorovat, nebo by se dočkal tvrdé kritiky? To by zase média patřičně rozmázla celý případ a obyčejný člověk by měl na paměti, že Microsoft kdesi udělal chybu a odmítl ji opravit.

Tento počin Microsoftu ale udělal z ajťáků lháře jedním tahem. Celou tu dobu přesvědčovali technici vedení o tom, že bude potřeba vydat peníze na nákup nových počítačů a softwaru, ale Microsoft suverénně porušil pravidla hry a vedení firem teď může velmi snadno argumentovat: „Podívejte se, tady píšou, že Microsoft vydal kritickou záplatu pro Windows XP a Vy nás tu tolik měsíců taháte za nos.“

Nechceme Microsoft omlouvat, ale faktem je, že se při svém rozhodování ocitnul mezi mlýnskými kameny – vlastně každé rozhodnutí by bylo špatné. A k tomu si podporou Windows XP po 8. dubnu řeže sám pod sebou větev – z dodatečného vývoje oprav mu totiž neplynou žádné příjmy.

Microsoft se neustále obhajuje tím, že podpora Windows XP skončila teprve nedávno. Ale ať chce nebo ne, podobné chyby se objevují docela často. Jak bude Microsoft reagovat třeba za měsíc?


Další články na téma Microsoft

Nejčtenější příspěvky

 

Markéta Žilinská

Markéta Žilinská