0

Microsoft hraje s Čínou „na babu“!

Microsoft to má v těchto dnech v Číně opravdu složité. Čínskému trhu s velkou převahou vládnou Windows XP, přičemž je 9 z 10 kopií nelegálních. Ale o tom jsme už psali tady. Není se tedy čemu divit, že nevyslyšel přání čínských úřadů, aby na východoasijském trhu i nadále provozoval prodělečnou podporu.

Čína si to nenechala líbit, a tak prohlásila Windows 8 za nebezpečný a pro jistotu zatrhla používání Windows 8 na úředních počítačích. To je pro Redmond pochopitelně rána, která jen potvrzuje, že čínský byrokratický systém je zřejmě kvůli velikosti země stejně nafoukaný jako leckterý národní trh.

microsoft čína

Čína se ale brání tím, že prý Microsoft spolupracuje s NSA a ve Windows 8 tak jsou zadní vrátka pro analytiky bezpečnostní agentury. Je to trochu jako hra „na babu“, protože ze stejného prohřešku viní USA zase Čínu a její korporaci Huawei.

Microsoft se v každém případě obhajuje a na čínské sociální síti Weibo publikoval pět proklamací:

  1. Microsoft nikdy nespolupracoval s jakoukoliv vládou na útoku na jiný stát a jednotlivce.
  2. Microsoft nikdy neumožnil žádné vládě přímý přístup do nitra Windows a dalších produktů.
  3. Microsoft nikdy neposkytl vládním agenturám zadní vrátka (backdoor) do svých služeb a produktů.
  4. Microsoft nikdy neposkytl data svých klientů agentuře NSA.
  5. Microsoft nikdy neskrýval žádosti úřadů o data uživatelů.

Nezbývá než doufat, že první tři body opravdu platí, čtvrtý a pátý bod se ovšem tak trošku mlží. Microsoft stejně jako každá jiná americká společnost musí umožnit úřadům přístup k datům uživatele na základě soudního příkazu. Stejná praxe funguje i u nás. Aby toho nebylo málo, tak vlastně pátý bod protiřečí tomu čtvrtému.


Další články na téma Microsoft

Nejčtenější příspěvky

 

Markéta Žilinská

Markéta Žilinská