0

V Číně zakázali Windows 8!

Hned na začátku musím napsat, že podle čínské vládní agentury se zákaz v žádném případě netýká běžných uživatelů, kteří si Windows 8 mohou bez problémů nainstalovat do svých počítačů pro soukromé účely. Ale to, co se děje ve vládě, je minimálně zajímavé.

Čínská vláda má největší podíl na odběru softwaru v Číně, přičemž je Čína největším trhem s počítači na světě (ještě před pár lety to byly Spojené státy). To, že se ve vládě nebude moci instalovat Windows 8, bude mít na tržby Microsoftu silný dopad. V oznámení, které bylo zveřejněno na stránce čínské vládní tiskové agentury, stojí, že desktopy, notebooky a tablety kupované vládou musejí mít „jiný“ operační systém než Windows 8. Tento jiný OS však není ve vyjádření nijak specifikován. Prý by chtěli používat „energeticky šetrnější“ řešení. Pro nejžhavější tipy nemusíme chodit daleko – čínská vláda totiž dlouhodobě prosazuje tamní upravené verze linuxových operačních systémů jako KylinOS nebo StartOS.

Je jasné, že někteří výrobci počítačů budou schopni pokračovat v dodávkách zařízení s Windows 7, což by mohla čínská vláda unést.

Jen tak mimochodem…

Kdo sleduje dění v oblasti IT, může říct, že to má co dočinění se situací ve Spojených státech, které se chystají obvinit pět členů čínské vlády z nabourání se do počítačových systémů amerických firem a krádeže dat. O zákazu Windows 8 Čína rozhodla už minulý týden, takže to spolu pravděpodobně nesouvisí.

52

Tak kolik?

Asi by se to nemělo říkat nahlas a už vůbec ne psát, ale Čína má stále největší uživatelskou základnu, která využívá Windows XP. A co se týká přímo vládních počítačů, tam je staré dobré „ikspéčko“ na sedmdesáti procentech zařízení. Microsoft tlačí na to, aby uživatelé začali používat novější verzi jeho OS – ideálně Windows 8.

Záhada

Podle Xinhuanetu vydala vláda zákaz taky proto, aby zajistila počítačovou bezpečnost po ukončení podpory Windows XP. Nikomu ale není jasné, jak by měl zákaz používání Windows 8 napomoci k zabezpečení čínských počítačů. Úplně stejná situace nastává při řešení otázky, jak by zákaz Windows 8 měl přispět k šetření energie…

Zákaz instalace Windows 8 na čínské vládní počítače bude pro Microsoft trošku problém a dá se očeávat, že americká společnost bude dělat všechno pro jeho zrušení. A důvod je prostý – většina počítačů v Číně totiž používá nelegální kopie Windows a vláda je tak největším odběratelem legálních kopií.


Další články na téma Microsoft

Nejčtenější příspěvky

 

Markéta Žilinská

Markéta Žilinská