0

Překvapivé pokračování „aféry“ TrueCrypt

POZOR! Korektní verze TrueCryptu jsou ode dneška na www.truecrypt.ch !

Včera jsem informoval o panice, která vypukla kolem oblíbeného a odborníky oceňovaného programu TrueCrypt. V příspěvku jsem vyslovil také odvážnou teorii o tom, co se opravdu stalo. V průběhu dne se ukázalo, že v odborných kruzích nejsem zdaleka jediný, kdo nevěří tomu, že by byla v TrueCryptu objevena nějaká zranitelnost.

Jak tedy vypadá situace dnes ráno?

  •  Je jisté, že se žádná zranitelnost nenašla!
  • Jako nejpravděpodobnější scénář se jeví, že někdo z týmu vývojářů TrueCryptu byl donucen změnit stránky a vypublikovat velmi podezřelou verzi 7.2. Amatérský a podivný způsob, jakým to provedl, má být vodítkem, že něco není v pořádku. Ve zmínění Windows XP a BitLockeru je možná i nějaký skrytý význam …  ale to už je jen neprofesionální konspirace ;-)
  • Komunita profesionálů, kteří jsou si jistí tím, že TrueCrypt je bezpečný šifrovací nástroj, vytvořila nové www stránky na švýcarské doméně. Na těchto stránkách jsou dostupné jak aktuální „informace z dění“, tak především správné verze všech instalačních souborů.

Vývoj situace hodně drsným způsobem ukazuje, jakou cenu dnes mají informace a kam až může zajít snaha o zlikvidování nástroje pro jejich bezpečné uchovávání. Vím, vypadá to jako scéna z „béčkového“ filmu … ale je to skutečnost :-(


Další články na téma bezpečnost

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík