0

Vybíjí se váš mobil s Androidem moc rychle? „Topí“ moc? Třeba pomáháte někomu vydělávat!

O virtuální měně BitCoin jsem psal nedávno v souvislosti s krachem burzy MtGox. Virtuální měnu BitCoin lze získat v zásadě třemi způsoby:

  • V BitCoinové směnárně směnou za nějakou „normální“ měnu.
  • Necháte si BitCoiny za něco zaplatit.
  • Budete BitCoiny tzv. dolovat (Bitcoin mining).

Právě k dolování BitCoinů zneužívá přístroje s Androidem nový malware, nazvaný „BadLepricon“!

Dolování BitCoinů probíhá tak, že si stáhnete speciální software, který využívá výkonu procesoru a grafické karty Vašeho počítače k řešení složitých kryptografických úloh, jejichž výsledkem je nalezení nových řetězů, které právě představují nové BitCoiny. Je to vlastně obdoba tisku nových bankovek – jenomže v tomhle případě není příslušný „peníz“ reprezentován bankovkou, ale šifrou. Celý proces dolování BitCoinů je velmi náročný na výpočetní výkon a i přes obrovský výkon současných počítačů se tato činnost už nevyplatí. Vznikají tedy proto tzv. „pooly“, tedy společenství „těžařů“, kteří těží společnými silami s využitím stovek počítačů a následně se dělí o případně nalezené BitCoiny.

Mobily s Androidem jsou v poslední době kvůli svému rozšíření nejčastějším terčem útoků a výše zmíněný malware se zatím objevil jako součást několika živých tapet, dostupných na Google Play.

Malware je souhrnné označení pro všechno „počítačové svinstvo“, tedy viry, trojské koně, spyware a adware.

Takže aktualizujte své antiviry na telefonech a kdo žádný ještě antivir nemá, tak honem na Google play a nějaký si nainstalujte. Na Androidu je to opravdu nutnost!


Další články o Androidu

Filip Zubík

Filip Zubík