0

Ministerstvu práce a sociálních věcí nemá kdo spravovat IT

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek byl zastáncem názoru, že počítačové systémy ušetří státní peníze, což by se za normálních okolností stalo. Stát ale zaplatil mnohem víc. Díky MF Dnes, která získala audit, můžeme odhalit nepořádek ve smlouvách na IT systémy.

Ministerstvo zaplatilo provozovatelům počítačových systémů, které zajišťují výplatu sociálních dávek čtyři miliardy během čtyř let. Kdyby ministerstvo zůstalo u původního dodavatele, zaplatilo by polovinu.

Starý dodavatel si účtoval 450 milionů za rok. Bývalý ministr chtěl ušetřit 200 milionů, ale ve výsledku byl jeho nový dodavatel víc než dvakrát dražší. Drábek se ale brání a číslům nevěří. Tvrdí, že na to ani nebyly peníze v rozpočtu.

Audit na ministerstvu kromě toho ukázal, že v nepořádku jsou dvě třetiny smluv. Některé dokonce nebyly správně vysoutěžené. Ministerstvo už začíná plakat – třeba neví, kdo opraví pokaženou tiskárnu nebo komu zavolat, když zkolabují počítače. Dosavadní smlouvy vypršely a nové zkrátka nejsou.
Otázkou však zůstává, jestli na správu jejich IT ve státní kase zbyly vůbec koruny.

Markéta Žilinská

Markéta Žilinská