0

Šmíruje se všude! Tak jakápak svoboda slova?

Policie v Egyptě intenzívně pracuje na vytvoření systému, který by pomohl sledovat diskuze Egypťanů na sociálních sítích, kvůli ochraně proti terorismu. Děje se to jen pár dní po prezidentských volbách, ve kterých pravděpodobně zvítězil vůdce egyptské armády. Monitorovány mají být i mobilní aplikace jako Viber a WhatsApp.

Ministerstvo vnitra zvažuje sedm nabídek mezinárodních společností k monitorování protivládních oraganizací a osob, svolávání protestů a útoků a “nemorálního“ chování. Egyptský ministr vnitra věří, že systém nepostihne svobodu projevu. Plán byl zveřejněn několik dní poté, co Abdel Fattah al-Sisi, který svrhnul prvního legitimně zvoleného egyptského prezidenta, vyhrál podle průzkumů v prezidentských volbách. Konkrétně mají být monitorovány Facebook, WhatsApp, Viber a Twitter, oficiální důvod zní “ochrana civilistů před terorismem“.

Egyptská vláda nedávno vydala zákon, který výrazně omezuje právo občanů k protestu a byla velmi kritizována za porušování lidských práv a svobod od loňského svržení prezidenta Mursího armádou v čele s Al Sisim. Od té doby zemřelo více než 1000 odpůrců vlády a více než 16 000 jich bylo uvězněno.
Není to poprvé, co se vládnoucí egyptská vládnoucí garnitura snaží kontrolovat online komunikaci. Už před třemi lety během “arabského jara“ shodila tehdejší policie mobilní síť – účelem bylo zastavit komunikaci mezi protirežimními revolucionáři.


Další články na téma Google

Nejčtenější příspěvky

 

Markéta Žilinská

Markéta Žilinská