0

14.26: Úterní rychlovky

rychlovky 5a small

  1. Mailový „pohledávkový“ virus, na který jsem včera upozorňoval, se stále šíří, ale antiviry jej už vesměs „chytají“.
    LinkedIn je profesní sociální síť, není to špatná věc, sám ji používám. ALE – jak to vypadá, je to sice služba profesní, ale ne moc profesionální! Americká bezpečnostní firma Zimperium Mobile Defense Security jim už rok opakovaně nahlašuje objevenou bezpečnostní chybu v přihlašování – a oprava se stále nekoná. Objevená chyba je typu „Man In The Middle“ a umožňuje útočníkovi ukrást přihlašovací „session“ uživatele, a tak získat přístup k jeho veškerým údajům!!!
  2. Google spouští novou službu Google domains – zatím jen v beta verzi a pouze pro zvané. Jde o službu pro tvorbu vlastního webu na vlastní doméně a jak je u Googlu zvykem, vše je maximálně zjednodušeno a uživateli předkládáno v přehledném „kabátě“. Tím vše myslím registraci domén, webhosting, mailhosting, tvorbu stránek atd.
  3. Němečtí vydavatelé se už dlouhodobě bouří proti celosvětové nadvládě Googlu. Zkoušeli si prosadit nějakou ochranu v rámci EU a teď zase žalují Google za to, že v rámci služby „news“ uveřejňuje úryvky jejich článků. Může se to zdát jako docela korektní žaloba, ale realita je jiná. Každý vydavatel může mít svůj web nastavený tak, aby jej Google neindexoval, a tedy nazařazoval do svého vyhledávání a dalších služeb – to je možné odjakživa. Jenže – měli by pak články německých vydavatelů takovou sledovanost? Těžko… Takže je to vše začarovaný kruh, kde vítězem je vždycky Google, protože si tak nějak nenápadně a za všeobecného poplácávaní po zádech posbíral všechny trumfy.
  4. Rusko chystá zvýšení bezpečnosti své země v dnešní kybernetické době. A jde na to podobně, jako kdysi s širokorozchodnou železnicí, která všechny nepřátelské vlaky zastavila na hranici Ruska. Tentokrát nejde o vlaky, ale o hybatele dnešní doby – totiž o procesory. Ve většině počítačů na celém světě – a tedy i v Rusku – jsou používány procesory Intel a AMD. Je tady pár skutečností, které se hodí vědět, aby člověk pochopil Ruský záměr:
  • Procesory Intel jsou hlavně navrhovány v Izraeli a vyráběny v USA. Dokumentace je tajná.
  • Procesory AMD jsou především navrhovány v USA a vyráběny v Singapuru a Německu. Dokumentace je tajná.
  • Procesory ARM jsou vesměs navrhovány v Anglii, dokumentace se dá koupit a vyrábět je může, kdo chce (a má dokumentaci).

Co z toho panu Putinovi vyplynulo? Je to jasné: Rusko se rozhodlo, že bude vyrávět svůj vlastní procesor na ARM platformě. Bude se jmenovat Bajkal. Už se na něm pracuje, je postavený na bázi ARM Cortex A57 a měl by být hotový v roce 2015. Tenhle procesor by měl být postupně ve všech počítačích vládních a státních institucí. A samozřejmě na něm nepoběží Windows, ale vlastní ruský systém na bázi linuxu a dalších opensource projektů.

 


Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík