0

14.27: Pondělní rychlovky

rychlovky 5a small

 

  1. Znáte telefon BlackPhone? Dnes jej uvádí na trh firma SGP Technologies. BlackPhone je bezpečný telefon, postavený na bázi velmi upraveného Androidu 4.4 (KitKat) – firma tento systém nazývá PrivOS. Cílem SGP Technologies bylo nabídnout telefon, který bude mít veškeré obvyklé funkce, ale nebude za sebou na internetu nechávat téměř žádnou stopu. Podle testu, který provedl server ArsTechnica, se záměr podařil a ode dneška si BlackPhone můžete pořídit za 630 dolarů. Je zajímavé, jak se věci náhodně „kumulují“: V pátečních rychlovkách jsem naznačil, jak si „doma na koleně“ předělat telefon s Androidem tak, aby v něm nebyly šmírující aplikace od Googlu  a dnes tady máme komerční telefon tohoto typu :-)
  2. Podle studie firmy Ericsson je český trh stále nenasycený chytrými telefony a tablety. V následujících 12 měsících si prý 18% Čechů plánuje koupit nový chytrý telefon, přičemž pro skoro polovinu z nich to bude jejich první. Hm, zajímavé a pro mě dost nečekané zjištění. Doteď jsem si myslel, že v Česku už má smartphone každý, kdo je schopen rozluštit titěrnou grafiku a pochopit princip šmrdlání prstem po displeji…
  3. Apple, Google i Microsoft na svých letošních konferencích představili svou vizi propojení chytrých telefonů s automobilovými systémy. No ono není tak úplně správné říkat, že „každý představil svůj systém“. Ve skutečnosti je myšlenka všech úplně stejná a jejím autorem tedy bude asi jen jedna firma ze „svaté trojice“. Ta myšlenka je ve skutečnosti geniálně jednoduchá: Do auta se zabuduje pouze ovládací rozhraní, přičemž veškeré aplikace, výpočetní výkon atd. bude mít na starosti telefon. Je to bezvadný nápad – vždyť proč vlastně do auta zabudovávat složité samostatné systémy, když dnešní SmartPhony mají takový výkon, že by mohli řídit celé auto a ještě k tomu všechny křižovatky v NewYorku?! Navíc o aktualizaci aplikací se postará telefon, o konektivitu také  a systém v autě vlastně nikdy nebude zastaralý. Ta myšlenka i její Applovská realizace, nazvaná CarPlay, jsou tak elegantní, že bych si i troufl tipnout autorství ;-)
  4. V říjnu uvede také Microsoft na trh svou variantu chytrých hodinek!!! Na rozdíl od ostatních výrobků by tyhle hodinky měly být kompatibilní se všemi platformami. Také se šušká o tom, že hodinky od Microsoftu budou mít hodně propracované otevřené programátorské rozhraní. Co se designu týče, Microsoft podle všeho vsadil na typ „pásek“ ve stylu Nike FuelBand, ovšem s displejem na spodní straně zápěstí (na hodinky tedy budeme koukat s dlaní vzhůru). Jsem zvědavý, jak to nakonec s chytrými hodinkami dopadne: Jak už jsem psal, tenhle kousek elektroniky mi dává opravdu smysl a už se na novinky těším.

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík