0

14.25: Středeční rychlovky

Doufám, že jsem nikde nesliboval, že „rychlovky“ budu psát denně – protože už teď mám jasno, že některé dny to nejde zvládnout. Tenhle týden začínám až středečním vydáním, do kterého samozřejmě zahrnu i důležité události z minulých dnů.

  1. Portugalci si u Evropské komise stěžují na Google. Že prý zneužívá svého dominantního postavení v mobilech a komplikuje používání alternativních aplikačních „tržišť“. Konkrétně se tím myslí, že Google pro instalaci nových aplikací jednoznačně protěžuje svůj Google Play (obdoba applovského AppStoru).  Zvláštní je, že nikdo kvůli tomuto nežaloval Apple – na jeho zařízeních totiž musíte používat jen a pouze jeho vlastní AppStore (pokud neuděláte jailbreak, žejo). Právě u Applu je tato uzavřenost jedním z důvodů, proč je spolehlivost jejich zařízení a kvalita aplikací tak vysoká – mají vše jednoznačně pod kontrolou. Google v tomto tedy doplácí na otevřenost svého Androidu … I já jsem přesvědčen, že u zařízení typu mobil je otevřenost cestou do pekel a přináší problémy na obou stranách – tedy jak výrobcům, tak i uživatelům.
  2. V některých městech v USA se stává hitem služba TaskRabbit. Jde vlastně o webové tržiště pro různé „sousedské výpomoci“ – nákup, úklid, drobné opravy atd. TaskRabbit je dílem dvou žen – zakladatelky Leah Busque a „provozní šéfky“ Stacy Brown-Philpot. Ženské porozumění drobným nuancím mezilidské komunikace a vzájemnosti je asi důvodem, proč zrovna tahle služba slaví velké úspěchy. Také je fakt, že „holky do toho šlapou“ a stále vylepšují jak funkcionalitu, tak i design webu a hlavně rozšiřují pokrytí do dalších měst (V Evropě už pokrývají Londýn!). U nás v česku je asi nejlepším představitelem tohoto typu aplikace web nejpomocnici.cz. Musím říct, že celkově se mi tenhle nápad velice líbí a projektům jednoznačně fandím.
  3. V levných čínských mobilech bývá předinstalovaný špionážní software – to tvrdí německá firma G Data Software, která se zabývá IT bezpečností. Jde především o nejlevnější modely, které nemají jasného výrobce. Řekl bych, že se není čemu divit. A doufám, že co nejrychleji začne většina lidí chápat, že pokud je něco podezřele levné nebo zadarmo, tak výrobce nebo provozovatel MUSÍ svůj zisk dohnat jinak. Zadarmo nebo bez zisku NIKDO NIC NEDĚLÁ (kromě neziskovek). Originál článku s podrobnostmi je tady.
  4. Další důkaz, že to Google s připojením „internetem nepolíbených“ míst planety myslí vážně: V Brazílii pokusně připojili jednu z venkovských škol pomocí své technologie balónů Loon.  Pokus se asi docela povedl, protože do roka Google chce nastartovat dlouhodobý pilotní provoz. Řekl bych, že pokud Google spojí všechny své nakoupené technologie pro pokrytí odlehlých oblastí, bude to opravdu fungovat – a asi hodně brzo.
  5. V pátek zažila nejrozšířenější kryptoměna – BitCoin – docela divoké chvilky. Stalo se totiž, že nadpoloviční počet počítačů, sloužících k potvrzování transakcí, se sdružil do jednoho tzv. poolu. A tím se zcela smazává decentralizovaná a tím i bezpečná podstata BitCoinu. Tenhle stav si naštěstí mnoho členů poolu uvědomilo a opustili jej, protože nechtěli ohrozit existenci BitCoinu jako takového. Shodou okolností jsem byl včera na malé konferenci o kryptoměnách a tam zazněla jednoduchá pravda: Uživatelé nechápou, že BitCoin je celý založen na decentralizovaném modelu. Že tedy neexistuje (resp. nemá existovat) žádná centrální autorita, u které mají uživatelé svůj „účet“ a která spravuje jejich virtuální finance. Právě na neexistenci centrální autority je založena myšlenka bezpečnosti a neovlivnitelnosti BitCoinu. Bohužel však uživatelé stále „skáčou na špek“ různým online peněženkám a dalším službám, které centralizovanou správu nabízejí – asi už je to v lidské povaze :-( Takže to vypadá, že hlavní výhoda BitCoinu může být díky nepochopení i jeho hrobem…..

Všechny rychlovky

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík