0

Všichni budou v Matrixu!

architekt

Pro začátek shrnu fakta:

  • O Google Glass, jednom z možná přelomových produktů z kategorie wearables, jsme psali už několikrát.
  • V březnu koupil Facebook za skoro 2 miliardy dolarů firmu Oculus, která se zabývá výrobou brýlí Oculus Rift pro virtuální realitu.
  • Google Glass jsou určeny pro běžné nošení, do kterého nám přinášejí všudypřítomný internet a informace. S nadsázkou by se dalo říct, že nám z běžné existence dělají tak trochu virtuální realitu.
  • Oculus Rift naopak zcela vytváří virtuální realitu. Co s tím Facebook zamýšlí? Mám dost jasnou představu: Dnes sedíte u počítače třeba ve své domácí pracovně a „fejsbůkujete“ s kamarády. Ovšem pokud to Facebook dotáhne tak, jak si myslím, tak si prostě nasadíte brýle Oculus a najednou budete s kamarády z Facebooku sedět třeba v kavárničce rozhledny, umístěné v Jurském parku a kolem budou důstojně kráčet stegosauři. Vaši kamarádi budou reprezentování svými prostorovými avatary, takže třeba ta drobná okatá brunetka naproti u stolu může být ve skutečnosti vaše babička. Pokud se do toho ovšem nezapojí prostorové snímání něčím, jako je Kinect – to by potom bylo možné pohybovat se ve virtuálním světě vybaven vlastní podobou i mimikou!

Co je na „boji brejlovců“ pikantního:

Google Glass a Oculus si na trhu asi příliš konkurovat nebudou, mají přeci jen jiné zaměření. Jenže Google a Facebook si zatraceně konkurují na trhu práce jako jedni z nejlepších zaměstnavatelů těch nejlepších mozků. A tak se stalo, že otec Google Glass, Adrian Wong, utekl od Googlu k Facebooku! Tenhle chlapík je opravdu velmi tvůrčí a talentovaný vynálezce, který je autorem mnoha patentů, souvisejících s Google Glass.

Že by budoucnost Google Glass nebyla tak růžová a kapitán proto opouštěl loď? Nemyslím si, že je to pravda. Možná, že to Adrian bral tak, že Google Glass jsou už v podstatě vymyšlené a další rozvoj není žádná pořádná výzva. Zato virtuální plány Facebooku (pokud se nepletu) jsou pořádná výzva a může to být i velká zábava.

Jenže je tu ještě jedna indicie, že by to s Google Glass nemuselo být úplně růžové: Do čela celého týmu pro tento produkt nastoupila Ivy Rossová , což není žádná geniální vědkyně, ale designérka spotřebního zboží. Google tedy zřejmě narazil na špatné přijetí designu svých brýlí a potřebuje někoho, kdo by z nich udělal designovou chuťovku ve stylu „technický šperk“. Vzhledem k tomu, že Ivy Rossová má za sebou úspěšnou práci pro Mattel, Disney, Swatch, GAP, Calvin Klein apod., je dost pravděpodobné, že se jí to podaří.

Co si o tom všem myslíme

Začíná být jisté, že ve velmi blízké budoucnosti vpadne do našich životů virtuální realita nebývalou silou. Naše už teď dost velká závislost na technických hračkách se může změnit v naprostou závislost na virtuální realitě, kam budeme utíkat vždy, když to bude možné. Takže za pár let možná všichni budeme žít v Matrixu, a to úplně dobrovolně.

Akorát hlavní šéf našeho Matrixu, zvaný „Architekt“, nebude ten bělovlasý důstojný pán, ale nejspíš nazrzlý chlap s klukovským pohledem, slyšící na jméno Mark. A nebude potřeba strkat si ten obrovskej konektor zezadu do hlavy. A vědma se možná bude jmenovat Larry.

P.S. K tomu všemu se proslýchá, že Samsung pracuje na vlastních brýlích, název by mohl být pravděpodobně Gear Glass.


Další články na téma it-business

Nejčtenější příspěvky

 

Filip Zubík

Filip Zubík